Teknolojinin gelişmesi ile firmaların üretim süreçleri daha verimli hale gelmiş ve bu durum, maliyetlerini düşürmelerine yardımcı olmuştur. Bu gelişmelerden biri de CNC makinelerinde çeşitli amaçlar için kullanılan, bir kesim ve şekillendirme işlemi olan punch (delme) makinelerinin günümüzde oldukça yaygın kullanılması olmuştur. Birçok sektörde kullanılan bir uygulama olan CNC punch işlemi genellikle elektrik, makine ve yedek parçalar, metal eşyalar, otomotiv, aksesuar gibi imalat sanayide kullanılır. Bu işlemlerin kusursuz bir şekilde tamamlanması için de punch makinesi önemli bir konuma sahiptir.

Punch kesimleri sac levhada 6 mm, paslanmaz çelik levha da 3 mm ve alüminyum alışım levha ürünü için de 3 mm kalınlık şeklinde uygulanır. Ayrıca delme ve form verme işlemlerinde bakır, pirinç gibi levhaları ekonomik ve hızlı bir şekilde keserek süreci tamamlar.
Bunun yanı sıra punch kesim ve punch makinesinin işlevi de merak edilen konular arasında yer almaktadır.

Daha yüksek parça kalitesi ve daha düşük maliyetler için punch makineleri sac kesme işlemleri için kullanılmaktadır. Zımbalama mantığı ile çalışan bu makineler plazma, lazer ve su jeti gibi kesim yöntemlerinin yanında çeşitli prosesler sunar. CNC kontrol ile güçlenen makineler birden fazla kesici takım içerir. Böylece istenilen şekli vermeyi sağlar. Durmazlar olarak bu yazımızda, punch kesim ve punch makinesi hakkında merak edilenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.

Punch Makinesi Nedir?

Punch kesim diğer kesim türlerine göre daha hızlı bir kesme tekniğidir. Günümüzde en çok tercih edilen kesim türlerinden birisidir. Bunun nedeni de yüksek parça kalitesine ve düşük maliyete sahip olmasıdır. Punch kesim makineleri zımbalama mantığı ile çalışan CNC makineleri olarak da bilinmektedir. Bunun yanı sıra punch kesim, diğer klasik kesimlerden olan lazer, plazma ve su kesimlerinin önüne de geçmektedir. Bunun temel nedenlerinden birisi de istenilen şekillerin kesilmesinde büyük oranda etkiye sahip olması yer almaktadır.

Etkisi CNC kontrolünün güçlenerek birden fazla kesici takım içermesi ile bağlantılıdır. Genel olarak punch makinesinde sistem taret üzerinde bulunan çeşitli amaçlara uygun kalıpların belli bir sıraya göre sac metal üzerine çeşitli işlemler uygulaması ile gerçekleşir. Kalıp kısmı sabit, sac parça ise hareketlidir.

punch-makinesi-nasil-calisir

Punch Kesim Nasıl Çalışır?

Punch kesim işlemi günümüzde firmalar için önemli konuma sahip bir işlemdir. Bunun yanı sıra punch makinesi nasıl çalışır konusu da merak edilmektedir. CNC punch tezgâhında çeşitli amaçlar için yer alan zımbaların belirli bir sıraya göre sac metal üzerine çeşitli işlemler yapması olarak tanımlanabilir. Bununla birlikte kalıp kısmı sabitken sac parça hareketli durumdadır. Ayrıca sac parça, iki eksen üzerinde hareket eder. Bu eksenlerdeki hareketliliğin hassasiyetle yapılması son derece önemlidir. Kalıpların ise sac üzerinde nerelerde işlem yapacağı daha önceden hazırlanan ve makineye yüklenen programda belirtilmektedir.

Punch Kesim Avantajları Nelerdir?

Punch kesim işleminin birçok avantajı bulunmaktadır. Bunlardan birisi de lazer kesim gibi diğer kesim türlerine göre daha az maliyetli olmasıdır. Punch makinesi sac üzerinde gerçekleştirilen, parça içi geometrik kesimlerde diğer alternatiflerine göre çok daha hızlıdır.

Punch Kesim Nasıl Yapılır?

Daha önce de belirttiğimiz gibi bu kesimde kalıp kısmı sabitken sac parça hareketlidir. Sac parça, iki eksen olarak bilinen X, Y üzerinde hareket etmektedir. 2 boyutlu çizimler CAD programı ile makineye aktarılır.

G kodlaması olarak bilinen kodlamalarla ve makinelerin üzerinde bulunan motorlar ile sac plakaların işlenmesi genel olarak bu prosesin içeriğidir. Ayrıca bu saclar 1 mm ile 6 mm kalınlığına kadar işlenebilmektedir. Bunun yanı sıra dkp sacdan alüminyum saca kadar çeşitli saclara uygulanabilmektedir.

Genelde punch kesimde müşterilerden gelen teknik resimler veya parçalar ile punch programından sorumlu kişi tarafından makinede simülasyonu tasarlanır. Bu kesimler ile üretime uygun olup olmadığı, işlenebilir olma durumu ve fiyatlandırma gibi kriterler tespit edilir. Bununla birlikte ürünlerinizin çevre kesimlerinde puchlama izleri istenmiyorsa punch-lazer tercih edilebilir.

Puch makinesinde taret üzerinde bulunan 25 sabit istasyon 3 index istasyonu olmak üzere toplamda 28 istasyon bulunmaktadır. Bu 28 istasyonun 11 tanesi A, 11 tanesi B, 2 tanesi C, 4 tanesi ise D istasyonudur.

Probramların tamamının tecrübeli bir kişi tarafından hazırlanması ve uygulanması oldukça önemlidir. Bununla birlikte tecrübesiz bir personel program yaparsa makinenin de işlem hızı yavaşlar. Böylece parça geç zaman içerisinde tamamlanır. Punch makinesinde şekillendirilecek malzemeler yaklaşık olarak 0,5 mm ile 6 mm kalınlığına kadar çıkar.

Punch makinesinin fazla tercih edilme nedenlerinden birisi de formlama işlemidir. Bu işlem, makinede bulunan özel kalıplarla istasyona bağlanır uygulanabilir. Bu formlu yapı ise punch havalandırma panjurundan başlayarak birçok özel kalıpları içerir.

İstasyon ne kadar fazla ise üretim çeşitliliği de bir o kadar fazladır. Bu da kesim sürecinin daha kısa sürede tamamlanmasına olanak tanır. Bu istasyonlar ise A-B-C-D şeklindedir. Bununla birlikte en çok kullanılan ise (A) istasyonudur. Punch makinelerin gövdesi ise döküm yapıya sahiptir. Bu durum ise zamanla oluşacak şekil bozukluklarını azaltmaktadır. Formlu bir yapı düşünülürse ve punch kesim makinesinde alüminyum kesilecekse alüminyum kesiminde kullanılacak kalıplara özel bir kaplama işlemi uygulanır.

Durmazlar olarak bu yazımızda, punch makinesi hakkında merak edilenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaştık. Durmazlar makineleri ile tüm engelleri aşarak tüm zorlukların üstesinden gelmeniz mümkündür. Dayanıklı, esnek ve yenilikçi makineler üreterek iş süreçlerini birleştirmek temel amacımız. Tüm makinelerimizde mükemmelliği hedefliyor ve kusursuz makineler üretmek için müşterilerimizle iletişimimize önem veriyoruz. Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayarak web sitemizi ziyaret edebilir ve bizimle iletişime geçebilirsiniz.